GROW
GRoene OmgevingsWet

 

LET'S GROW TOGETHER

 


EEN LEVEND EN GROEIEND NETWERK

Zoals de naam van het platform impliceert is GROW een open, innovatief platform dat toegroeit naar een netwerk van relevante deelnemers die op basis van een gelijkwaardige en wederzijds respect gaan samenwerken. Het is nadrukkelijk de bedoeling om tot duurzame samenwerking te komen. Met duurzaam wordt hierbij zowel ‘sustainable’ als  ‘durable’ bedoeld.

  • Sustainable: GROW gaat expliciet over de fysiek-ruimtelijke en maatschappelijke aspecten van de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving conform de Omgevingswet
  • Durable: de ruimtelijke transitie van de Omgevingswet vraagt om een meerjarig netwerk van HBO-lectoren dat veerkrachtig is.

DIALOOGSESSIES

Afhankelijk van het onderwerp worden dialoogsessies georganiseerd. Deze sessies moeten enerzijds meer scherpte en diepte opleveren van dilemma’s en de onderliggende onderzoeksvragen en anderzijds een hogere bruikbaarheid van de onderzoeksuitkomsten genereren. Uit het netwerk worden gericht publieke en private partijen uitgenodigd.


Per sessie worden experts benaderd die een inleiding geven op het onderwerp. Dit kunnen hoogleraren, lectoren of toonaangevende professionals uit de praktijk zijn. Zowel het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) als het landelijk programma ‘Aan de Slag met de Omgevingswet’ (www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben aangegeven de doelen van het platform te ondersteunen en bij te willen dragen aan de sessies.


LEIDRAAD GROENE OMGEVINGSWET-PROOF COMPETENTIES

De leidraad is een voorstel aan de relevante HBO-instellingen om de verbinding te maken tussen de praktijk van de Omgevingswet en de betekenis daarvan voor de verschillende opleidingen. In de leidraad wordt ingegaan op de specifieke competenties die nodig zijn om de beoogde duurzame – groene – ontwikkeling van de leefomgeving handen en voeten te geven.

ONDERZOEKSVOORSTELLEN

We willen samen praktijkonderzoek gaan doen naar de totstandkoming van de groene doelstellingen van de Omgevingswet, zowel fysiek-ruimtelijk als bestuurlijk-organisatorisch, in de praktijk van het rijk, gemeenten, waterschappen en provincies. Hoe wordt gezorgd voor impact op het landelijk en stedelijk gebied vanuit milieutechnisch, ruimtelijk en sociaal-maatschappelijk perspectief? Wat is daarvoor nodig op verschillende schaalniveaus?


CONTACT

Wil jij samen met ons tot een duurzame samenwerking komen door samen praktijkgericht onderzoek te gaan doen naar de totstandkoming van de groene doelstellingen van de Omgevingswet? Neem contact met ons op.